Dansk møbelhåndværk i særklasse

Y-Stolen

Dansk Designs guldalder

Mange af nutidens helt store designklassikere stammer fra dansk designs guldalder, som var i perioden 1940 til 1960. I denne periode bragte nogle af Danmarks største møbeldesignere og arkitekter dansk møbeldesign helt i front på verdensplan. Møbeldesignere som Hans J. Wegner, Arne Jacobsen og Børge Mogensen er blot en håndfuld af guldalderens ikoniske designere.

Men hvad er det, der gør møblerne fra denne periode så særlige? Jo udover det fantastiske design, så spiller håndværket en helt central rolle. Har du nogensinde tænkt over hvordan en stol som Y stolen kan bevare sin relevans gennem generationer? Det er ganske enkelt på grund af det fantastiske danske møbelhåndværk. I dette indlæg kan du læse om hvordan nogle af de mest ikoniske designermøbler kommer til verden.

Carl Hansen & Søn er blot én af de danske møbelproducenter, som den dag i dag stadig producere de klassiske designermøbler. Nogle af møblerne har været i produktion siden i blev tegnet tilbage i 1940’erne for eksempel den ikoniske Y-stol. Andre bliver relanceret som for eksempel lænestolen CH71, sofaen CH72 og CH78 Mama Bear Lænestol.

Det særlige ved Carl Hansen & Søn er deres passion for det gode håndværk, design og ikke mindst at have en bæredygtig produktion.

Y-stolen er som tidligere nævnt en af de møbler, som er produceret uafbrudt siden den blev tegnet i 1949 af Hans J. Wegner. Stolens unikke form stiller høje krav til det håndværkmæssige i produktionen og er et rigtig godt eksempel på hvad der gør dansk møbelhåndværk til noget helt særligt!

Y-stolens buede ryg og armlæn er fremstillet i ét enkelt stykke dampbøjet træ og for at skabe mere stabilitet og komfort udviklede Hans J. Wegner det berømte y-formede rygstykke, som stolen også senere blev opkaldt efter. Langt de fleste led i produktionen af Y-stolen foregår i hånden og produktionen af én Y-stol omfatter mere end 100 led. Stolens sæde bliver flettet i hånden af papirgarn og det tager omkring en time for en dygtig fletter, at færdigøre sædet.

Vidste du? ... at der går 120 meter papirgarn ét enkelt sæde?

Når Y-stolen kan holde gennem generationer, er det altså fordi at der ligger et fantastisk møbelhåndværk bag. Sådan er det med stort set alle møbler fra den kendte guldalder og mange af møbelproducenterne har fundet en god balance mellem det gamle og traditionsrige håndværk og de moderne krav og forventninger til dansk møbelproduktion. Carl Hansen & Søn har blandt andet fokuseret på en bærerdygtig produktion og at det anvendte træ fortrinsvis kommer fra Danske skove, som drives efter Dansk Skovlov.

Der ligger mange timer bag hver enkel stol, som i særdeleshed er værd at tænke på, næste gang du tager plads i et dansk design ikon.

Gå på opdagelse i mange af design-ikonerne her!

Nyeste Modeller fra Carl Hansen & Søn

CH337 Mahogni | Carl Hansen & Søn

Forventet leveringstid ca. 15 uger.

26.995,00 DKK

CH338 Mahogni | Carl Hansen & Søn

Forventet leveringstid: ca. 15 uger.  

32.500,00 DKK

Y Stol | CH24 Mahogni | Carl Hansen & Søn

Forventet leveringstid 15 uger. Leveringstiden kan i travle perioder være længere. Denne smukke variant af CH24 er fremstillet i Mahogni…

6.995,00 DKK

CU BK10 Hynde

Hynden passer til Bodil Kjærs Spisebordsstol BK 10 fra Indoor/Outdoor haveserien. Fås i to farver.

895,00 DKK

Måske vil du også synes om...

Entré med Mistral spejl og hylde

Indretning af entréen

Indretning af Entreen Det kan være svært at indrette en entré.   Det er et rum hvor der skal være plads til mange funktioner; opbevaring af overtøj,

Læs mere »