Kurv

BLIV KLOG PÅ HANS J. WEGNER!

By 16. marts 2018januar 22nd, 2019Design

Bliv klogere på designeren
Hans J. Wegner

Det siges at Wegner kunne tegne og lave papirklip, før han kunne gå. Allerede som helt lille rodede han med værktøj og træ, og udviste stor skabertrang, og startede faktisk sin karriere i sin tidligere teenageår med at snitte imponerende træskulpturer, der var inspireret af porcelænsfigurer fra Den Kgl. Porcelænsfabrik i Tønder Museum. Da han var 14 år gammel, fik han læreplads som snedker, designede sin første stol som 17 årig, og kort før sin 18 års fødselsdag bestod han svendeprøven med et “dameskrivebord” i 1932.

Wegner gik på Kunsthåndværkerskolens snedkerdagskole fra 1936, efter at have gennemført et udvidet snedkerkursus på Teknologisk Institut, men sprang fra, inden han nåede at tage eksamen, for at arbejde hos bl.a. Arne Jacobsen. Han beviste, at hans møbler er altid skabt med den største forståelse for materialet, konstruktionen og anvendelsen, og dette er grundlaget for hans evne til at skabe poetiske mesterværker.

Hans første store opgave blev at tegne alle møblerne til Nyborg Bibliotek, og her lavede Wegner skrivebordsstolen, der var inspireret af den engelskeWindsorstol, som med sin “pinderyg” blev et centralt tema i dansk funktionalisme.

Efter at have arbejdet for Arne Jacobsen med møblerne til Århus Rådhus omkring 1940, valgte Wegner at blive selvstændig, og startede ud med at designe for firmaet Planmøbler A/S, som lavede modulopbyggede møbler, skriveborde, reoler, skuffer osv. – der alle var proportionerede, så de passede sammen i målene.

Det store gennembrud

Wegner fik sit store gennembrug i 1949, hvor ny velstand oven på Anden Verdenskrig skabte et større marked for designermøbler. Lige inden snedkerlaugsudstillingen havde han i sidste øjeblik designet hans “Runde Stol”, for at der imellem hans nytænkende kreationer skulle være noget mere traditionelt. Det amerikanske tidsskrift Interiors Magazine bragte en lang artikel fra udstillingen, og stolen blev døbt “The Chair” i USA og “The Classic Chair” i England. Et mesterværk og en legende var på et blevet skabt, og i den første tv-transmitterede præsidentvalgkamp var det lige netop den stol som John F Kennedy og Richard Nixon sad i.

Hans Wegner var utrolig produktiv, og på hans tegnestue ligger mere end 2500 møbeltegninger. I dag er det hans datter Marianne, der sørger for at sikre varemærket Wegner.