Kurv

Behandling af sæbebehandlede overflader og møbler

By 31. januar 2018juli 2nd, 2019Pleje
behandling af sæbebehandlede overflader

Hvordan behandler du dine sæbebehandlede overflader?

Der findes rigtig mange råd omkring behandlinger af sæbebehandlede overflader. Det er super vigtigt, at overfladerne behandles korrekt, da dette vil give nyt liv til overfladen og samtidig forlænge levetiden.

Du får nu de bedste råd fra vores møderådgiver, som vil guide dig igennem hvordan du behandler dine sæbebehandlede møbler. Både på daglig basis men også hvis møblet er blevet ridset.

Den daglige pleje skal ske med en fugtig klud og gerne opvredet i sæbeopløsning. Det er her vigtigt at huske på at alle sæbebehandlede møbler skal behandles med hvide sæbespåner. Jo højere fedtindholdet er i sæbespånerne jo bedre.

Hvad skal du bruge?

  • Hvide sæbespåner
  • Kogt vand
  • En grydesvamp
  • Pudsesvamp
  • Sandpapir

Vedligeholdelse

Først opløses sæben i vandet og afkøles (max. 20 grader). Lige inden man starter behandlingen er det vigtigt, at man sikre sig at sæbeblandingen er omrørt grundigt og at alt sæben er opløst. Til selve påføringen anbefaler vi at du bruger en grydesvamp. Det er vigtig at svampen er godt mættet med sæbefedt. Man kan evt. lade svampen ligge lidt i sæbeblandingen inden selve behandlingen.

Når du er helt klar til at behandle dit møbel, påfører du rigelige mængder af sæbefedtet på møblet. Når sæbefedtet er påført lader du det trække i 3-5 minutter. Det er vigtigt at du løbende tjekker op på møblet. Hvis sæben tørrer ind, inden de 3-5 minutter, så skal du påfører mere sæbe.

Herefter tørres den overskydende sæbe af og behandlingen er færdig.

Nyt sæbebehandlet møbel

Har du lige købt dit møbel, så skal du være opmærksom på om det er forbehandlet (spørg din møbelrådgiver). Hvis det ikke er forbehandlet, så anbefaler vi at du behandler dit møbel inden for 14 dage efter at du har modtaget det. Efterfølgende kan du gentage behandlingen efter behov. Vær dog opmærksom på at møbler, som ikke bruges så ofte, også har brug for jævnlig vedligeholdelse.

Efter første behandling ses det ofte, at træfibrene rejser sig og gør at træet kan føles ru. Dette kan ganske let pudses med pudsesvampen.

Snavset møbel

Er møblet blevet snavset kan det rengøres med samme behandlingsmetode, som tidligere nævnt med en sæbeopløsning. Du kan her bruge den grove side af grydesvampen, alt efter hvor snavset møblet er blevet. Når møblet rengøres, så er det vigtigt at du skrubber langs åreretningen. Den snavsede og overskydende sæbe fjerenes herefter og efterfølgende kan møblet behandles, som tidligere.

Mindre ridse i møblet 

Er uheldet ude og har du fået en mindre ridset i møblet, så kan du muligvis selv udbedre skaden. Puds med sandpapir over skaden. Husk at pudse med årene i træet. Efter dette skal du afslutte behandlingen med en pudsesvamp og give møblet en sæbebehandling. Hvis der er tale om en bordplade så skal du ligeledes behandle bagsiden for, at udligne eventuelle spændinger, som kan opstå under og efter behandlingen.

Har du flere sæbebehandlede møbler kan du med fordel gemme sæbeopløsningen og lade svampen ligge i sæbeopløsningen. Det er her vigtigt at du opbevarer sæbeopløsningen i en tætsluttende beholder.
Bliver sæben med tiden for tyk, så kan du blot fortynde den med kogende vand.